Waarom heeft een cavia extra vitamine C nodig?
Waarom heeft een cavia extra vitamine C nodig?
08 februari 2023 

Waarom heeft een cavia extra vitamine C nodig?

De meeste mensen weten wel dat Cavia’s extra vitamine C nodig hebben, maar waarom is dat eigenlijk?

Vitamine C is erg belangrijk is voor de algemene gezondheid voor mens en dier. Maar waarom hebben alleen Cavia’s toegevoegde vitamine C nodig en onze andere huisdieren niet? 

Gek genoeg kunnen vrijwel alle andere huisdieren hun eigen vitamine C in hun lichaam aanmaken. Het zijn alleen Cavia’s en mensen die Vitamine C via onze voeding binnen moeten krijgen.

 

Waar is Vitamine C allemaal goed voor?

Deze speciale vitamine is zo belangrijk omdat het wordt gebruikt om collageen te maken, dat een bouwsteen is voor veel verschillende soorten lichaamsweefsels. Dit betekent dat vitamine C nodig is voor een gezonde huid, gewrichten en tandvlees, en dat het ook goed is voor wondgenezing. Bovendien is het essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.

 

Welke klachten ontstaan er bij een Vitamine C tekort?

 Omdat vitamine C belangrijk is voor zoveel verschillende delen van het lichaam, zijn er een hele reeks symptomen die uw cavia kan krijgen als ze er niet genoeg van hebben. U ziet misschien dat ze een slechte vacht hebben, zweren op hun huid of tandvlees, diarree, tandproblemen of gezwollen voeten of gewrichten. Daarnaast kunnen ze minder goed gaan bewegen, en ze kunnen er slecht uit gaan zien en stoppen met eten.

De algemene naam voor vitamine C tekort bij cavia’s is scheurbuik. Om de symptomen van scheurbuik te voorkomen, is het essentieel dat uw cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt via de voeding.

Wat te doen?

Kies de juiste voeding! Naast voldoende hooi is het belangrijk om een goede brok of muesli te kiezen met toegevoegde vitamine C. Naast voeding zijn groenten de meest belangrijke bron van vitamine C. Groenten die je goed kan geven zijn boerenkool, peterselie, spinazie, paprika en broccoli.

Kan mijn Cavia ook teveel vitamine C binnen krijgen?

Nee dat kan niet. Wanneer jouw Cavia onbedoeld toch teveel vitamine C heeft binnen gekregen wordt het niet opgeslagen in het lichaam maar met de urine mee uitgeplast. Zo reguleert het lichaam zelf wat nodig is en wat niet.

Over de schrijver
Reactie plaatsen