Roos bij je hond; wat is het precies en wat kun je er aan doen?
Roos bij je hond. Wat te doen?

 

Net als bij de mens is de huid ook bij honden een groot en belangrijk orgaan. Een gezonde huid en een glanzende vacht zijn een teken dat het goed gaat met je viervoeter. Als een hond echter last heeft van huidproblemen, zoals roos, kan dit verwijzen naar eventuele gezondheidsproblemen. 


Roos is tot op zekere hoogte normaal bij honden

Als u een paar schubben in de vacht van uw hond ontdekt, is dit volkomen normaal en in eerste instantie geen reden tot bezorgdheid.

De huid van uw hond is immers onderhevig aan een constante vernieuwing. Het lichaam van de viervoeter vormt elke dag nieuwe huidcellen, terwijl oude cellen afsterven en zich in de vorm van schubben van de huid scheiden. Maar wanneer dit teveel en te vaak gebeurt is het goed om eens verder te kijken.


Mogelijke oorzaken van roos

  1. Voedingstekort 
  2. Voedingsallergieën
  3. Te droge lucht ( vooral in de winter door de kachel )
  4. Parasieten

Voeding als oorzaak van roos bij honden

Roos bij honden is vaak het gevolg van een verkeerde voeding. Ze kunnen met name worden veroorzaakt door intoleranties en voedselallergieën, maar ook door een gebrek aan voedingsstoffen. Wanneer de verdenking is op een voedingsintolerantie of allergie is het raadzaam om uit te sluiten welk ingrediënt dit kan veroorzaken. Vaak doen we dit met een eliminatiedieet. Het weglaten van verdachte ingrediënten en deze vervangen voor makkelijker verteerbare ingrediënten.

Een te droge huid kan ook komen door een tekort aan essentiële vetzuren. In veel goedkope voeders worden deze weggelaten i.v.m. kostenbesparing. Echter heeft de hond deze vetzuren wel nodig aangezien hij ze zelf niet aan kan maken. Wanneer dit niet in de voeding wordt verstrekt ontstaat er een tekort en kan het o.a. een te droge huid veroorzaken.


Droge lucht als trigger voor roos bij honden

Vooral in de wintermaanden hebben veel honden last van een droge huid, die ook zichtbaar is in de vorm van roos. De combinatie van nat en koud weer buiten en droge verwarmingslucht binnen kan hier de oorzaak van zijn. 


Wat te doen?

Zorg allereerst voor goede gezonde voeding waar omega3 – 6 vetzuren aan toegevoegd zijn. Lime Tree Brox bevat zuivere zalmolie als bron van essentiële vetzuren. Geef je je hond vers vlees? Doe dan wat zalmolie over het vlees! 

Roos door droge lucht in de wintermaanden? Zorg voor een goede luchtbevochtiger in huis. Dit kan ook heel simpel met waterbakjes aan de verwarming of op de vensterbank. Op die manier breng je meer vocht in huis en droogt de huid niet zo hard uit. 

 

Beetje helpen

Wanneer je hond last van een droge huid blijft houden, en / of huidschilfers heeft, kun je je hond ook een beetje extra helpen door hem te wassen met een goede shampoo met olie erin. Deze olie zorgt ervoor dat de huid teruggevet wordt, en zo de huidschilfers verminderen. 

 Liever voorkomen dat je hond huidproblemen krijgt? Lime Tree Brox gezonde hondenvoeding bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren!  ( Omega 3 vetzuren in de vorm van zalmolie )


Over de schrijver
Reactie plaatsen