Pas op met voorjaarsgras bij paarden!
Pas op met voorjaarsgras!


Eindelijk na de lange koude maanden, is het nu heerlijk voorjaarsweer, en kunnen de paarden weer lekker in de wei! Maar hierin zit meteen ook een gevaar: in het voorjaar bevat het jonge gras nog veel suikers wat kan leiden tot klachten als dunne mest, jeuk of hoefbevangenheid.

Wanneer bevat het gras veel suiker:

In de zon maakt een grasplant fructaan ( suiker ) aan, wat hij gebruikt om te groeien. Hoe meer warmte en zonlicht er is, hoe meer fructaan er ook weer verbruikt wordt. 

Bij lage nachttemperaturen groeit de plant niet tot nauwelijks tijdens de nacht en wordt deze fructaan niet verbruikt, waardoor het fructaangehalte in het gras veel minder daalt dan wanneer het een zachte nacht is. De volgende ochtend begin je dus al met een hoger fructaan in het gras.  Als het paard dit (vaak korte) gras eet, schiet zijn suikerspiegel omhoog, komen er meer suikers in de dikke darm terecht wat tot klachten kan leiden aangezien de darmen dit niet kunnen verwerken.

Gevaarlijke momenten zijn daarom erg zonnige dagen die volgen op erg koude nachten (nachtvorst). Dan is het verstandigst je paard of pony pas heel laat op de avond en gedurende de nacht op de weide te zetten (na 21:00 uur). De productie van fructanen door de plant vindt plaats onder invloed van zonlicht, dus op bewolkte dagen (of in schaduwrijke plekken van het weiland) wordt er minder fructaan in het gras gevormd, en groeit het gras dus ook minder snel. 

 

Wat te doen:

Tijdens het voorjaar moeten we voorkomen dat het paard in één keer een te grote hoeveelheid fructaan binnenkrijgt, ongeacht of ons paard gevoelig is voor hoefbevangenheid of niet. 

  1. Introduceer je paard op de weide op die momenten dat het fructaan nog niet te hard gestegen is onder invloed van het zonlicht (vroege ochtend tot 10:00 uur, met uitzondering van nachtvorstperiodes) of wanneer een groot deel van het fructaan dat die dag geproduceerd is alweer opgebruikt is door het grasplantje (na 21:00 uur).
  2. Beperk de grasinname. Dat kan door het gebruik van een muilkorf, de oppervlakte van het grasland te beperken door een stukje af te zetten of de tijdsduur van de weidegang langzaam op te bouwen.
  3. Voer voordat je paard de wei op gaat een alternatieve suikerarme ruwvoerbron, zoals Pavo SpeediBeet. Dit ondersteunt het behoud van de fermentatiepatronen. Een lekkere natte mix, vlak voordat je je paard in de wei zet, zorgt er ook voor dat je paard een vol gevoel heeft waardoor hij zich in de eerste uren minder op het gras ‘stort’.
  4. Bouw je winterrantsoen af en stel een zomerrantsoen samen naast gras. In de praktijk betekent dit vaak dat het zetmeelrijke krachtvoer dat je in de winter voert, vervangen kan worden door zetmeelarm krachtvoer, zoals bijvoorbeeld Pavo Nature’s Best, of een aanvulling van alleen vitaminen, mineralen en sporenelementen, zoals Pavo Vital (brokjes) of Pavo DailyFit (koeken).  In onze webshop staan alle Pavo producten vermeld. 

Meer weten? Vraag ons om advies! 

Bron: Pavo / Monique Boesveld

Over de schrijver
Reactie plaatsen